Tökipompos

gasztrotura-tokipompos

Hozzávalók

  • 50dkg liszt
  • 2db burgonya
  • 2,5g élesztő (vagy 1cs. porélesztő)
  • 1ek só
  • 1tk cukor
  • 2-3dl tejföl
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Sajt
  • húsos szalonna
  • Kolbász

Elkészítés

A burgonyát héjában megfőzöm, megpucolom és finomra áttöröm.
Belemorzsolom a lisztbe, hozzá adom a sót, cukrot és az élesztőt.
Langyos vízzel és egy kevés olajjal addig dagasztom, míg elválik az edény falától. (Ezt a folyamatot dagasztógépben is készíthetjük.)
Kb. egy órát meleg helyen kelesztem, majd lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtom.
A tepsit sütőpapírral bélelem és a tésztát bele helyezem. Kicsit félreteszem.
Amíg pihen, a tejfölbe belenyomom a fokhagymát, csipet sóval összekeverem, majd rákenem a tészta tetejére. Ezt megszórom az apróra vágott baconnal, kolbásszal és a karikára vágott hagymával. Szorhatunk rá morzsolt kukoricát is.
Durva reszelőn ráreszelem a sajtot és forró sütőben kb. 40-50 perc alatt pirosra sütöm.

dodo-langallo-pecsely

A Dodó Langalló Pécsely a festői környezetében, tavasztól késő őszig várja napi nyitva tartással vendégeit. Ősztől tavaszig egyeztetés szerint, kisebb csoportoknak ad különleges rendezvényhelyszínt, családi találkozóknak, baráti társaságoknak életre szóló emléket egy ősi falu mai életével.


Pécsely a Balaton-felvidék magaslatai között helyezkedik el. Források fakadnak itt, patakok szelik át a völgyet, ősidőktől fogva lakott e táj.