Tepsis tokány

gasztrotura-tepsis-tokany

Hozzávalók

  • 1 kg sovány sertéshús
  • 15-20 dkg füstölt szalonna
  • 5-6 savanyú uborka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 2 paradicsom
  • 1 dl száraz fehér bor
  • fokhagyma
  • bors
  • piros parika
  • zsír vagy olaj

Elkészítés

A húst vékony kisujjnyi csíkokra vágom. Ugyan így a szalonnát is. Ezt zsírjára sütöm, majd megfonnyasztom rajta az apróra vágott hagymát. Bele teszem a húst és többszöri kevergetés mellett fehéredésig átsütöm. Ízlés szerint sózom, borsozom, paprikázom.
Felöntöm vízzel és az egészet kemencetepsibe öntöm. Hozzáadom a paradicsomot, paprikát, az összenyomott fokhagymát, beleöntöm a bort és lefedve a sütőbe tolom.

30 percig 240 fokon egyszer-kétszer megkevergetve puhára főzöm.

dodo-langallo-pecsely

A Dodó Langalló Pécsely a festői környezetében, tavasztól késő őszig várja napi nyitva tartással vendégeit. Ősztől tavaszig egyeztetés szerint, kisebb csoportoknak ad különleges rendezvényhelyszínt, családi találkozóknak, baráti társaságoknak életre szóló emléket egy ősi falu mai életével.


Pécsely a Balaton-felvidék magaslatai között helyezkedik el. Források fakadnak itt, patakok szelik át a völgyet, ősidőktől fogva lakott e táj.