Sajtos tallér (Csodasajtos)

gasztrotura-sajtos-taller

Hozzávalók

  • 70 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • 3 tk só
  • 1/2 tk őrölt bors
  • 1/2 tk őrölt paprika
  • 1/2 tk őrölt köménymag
  • 30 dkg margarin
  • 35 dkg sajt
  • 2 tojás
  • 1 pohár tejföl

Elkészítés

A lisztet átszitáljuk, bele keverjük a sót, és a fűszereket. Ezután alaposan összemorzsoljuk a szobahőmérsékletű zsiradékkal. Belereszeljük a sajtot, közben többször összekeverjük. Kis fészket csinálunk az anyagban és bele helyezzük a tojásokat és a tejfölt. Jól összedolgozzuk a tálban, majd gyúródeszkán homogénné gyúrjuk.
Hideg helyen 1-2 órát pihentetjük, de egy éjszakát is állhat a hűtőben.

Hosszúkásra nyújtjuk és ujjnyi széles darabokra vágjuk. A sütőprést felmelegítjük és kb. 1-1 percig sütjük mindkét oldalát. Aranybarnára sütjük.

A teljes adag megsütése 2 órát vesz igénybe, de megéri a fáradságot, mert nagyon finom!

dodo-langallo-pecsely

A Dodó Langalló Pécsely a festői környezetében, tavasztól késő őszig várja napi nyitva tartással vendégeit. Ősztől tavaszig egyeztetés szerint, kisebb csoportoknak ad különleges rendezvényhelyszínt, családi találkozóknak, baráti társaságoknak életre szóló emléket egy ősi falu mai életével.


Pécsely a Balaton-felvidék magaslatai között helyezkedik el. Források fakadnak itt, patakok szelik át a völgyet, ősidőktől fogva lakott e táj.