Narancsos kalács

A narancs íze dominál ebben a kalácsban. Különösen télen finom csemege.

Hozzávalók:

  •  50 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál méz
  • 6 evőkanál cukor
  • 2 dl kefir
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • mazsola
kemencetepsi-narancsos-kalacs

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatom. A lisztet összekeverem a cukorral, hozzáöntöm a kefirt, a mézet, a tojást és a megkelt élesztőt. Belereszelem a narancs héját és hozzáadom a mazsolát. A narancs levével összeállítom a tésztát. Jól kidolgozom. Addig dagasztom, míg hólyagos nem lesz. Meleg helyen letakarva 1 óra alatt a kétszeresére kelesztem. Miután megkelt a tészta, újra átgyúrom, majd kikent, kilisztezett kalácssütő formába teszem. Visszahűtött 180°C-os kemencében pirosra sütöm. A megsült kalácsot kiveszem a kemencéből pár percet várva kiborítom a formából. Kihűtöm, majd éles késsel felszeletelem.

Az illata és az íze is fenséges.