Miskolci kocsonya

gasztrotura-miskolci-kocsonya

Hozzávalók

  • 1,5 kg sertés köröm, bőr, húsos lábszár stb.
  • 40 dkg füstölt tarja
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 kis szál sárgarépa
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 EK só
  • 1 EK bors
  • Késhegynyi pirospaprika
  • 1/2 Ek köménymag
  • 1 db babérlevél

Elkészítés

Egy fazékban felteszünk sós vizet forrni. Egy másik nagy fazekat pedig megtöltünk 5 liter meleg vízzel és alágyújtunk. Közben a kocsonyahúst alaposan megmossuk, lecsepegtettük és a gáz lángján megperzseljük, különösen a körmök között. Ezután újra megmossuk és késsel lekaparjuk róla a pörköt.
A forró, de nem lobogó sós vízbe dobjuk az összes húst és pár percig benne hagyjuk. Egyenként kivesszük és mielőtt a nagyobb fazékba tennénk folyó vízben leöblítjük. Amikor elkezd forrni, 20 percig óvatosan főzzük, majd teljesen levesszük a lángot, hogy csak gyöngyözve főljön tovább. A keletkezett habot eltávolítjuk a tetejéről és beleszórjuk a zöldségeket és a fűszereket.
4 órán keresztül főzzük fedő nélkül.
Amikor megfőtt, a húsokat és a zöldségeket kivesszük és hagyjuk leülepedni. A felszínéről óvatosan lekanalazzuk a zsírt. A húsokat tányérokba porciózzuk és feltöltjük kocsonyalével.
Hideg helyre tesszük megdermedni.

dodo-langallo-pecsely

A Dodó Langalló Pécsely a festői környezetében, tavasztól késő őszig várja napi nyitva tartással vendégeit. Ősztől tavaszig egyeztetés szerint, kisebb csoportoknak ad különleges rendezvényhelyszínt, családi találkozóknak, baráti társaságoknak életre szóló emléket egy ősi falu mai életével.


Pécsely a Balaton-felvidék magaslatai között helyezkedik el. Források fakadnak itt, patakok szelik át a völgyet, ősidőktől fogva lakott e táj.