Mindenféle hús alkalmas nyárson sütésre

kemence-tepsi-nyarson-sult (4)Csak megfelelő szeleteket lehessen vágni belőle, és ne legyen túlságosan inas, mócsingos. Ez azért fontos, mert az ilyen a tűzön összerándul. Nem baj, ha nem egyformák a szeletek vagy „szakadtak”, csak türelmesen kell felhúzni a nyársra, és a kilógó darabokat levágni. Nagyon jó ilyen célra a marha vesepecsenye, a sertéscomb vagy karaj. A  kétféle hús együtt sütve pedig különösen ízes étel. De nagyon jó nyárson sütve a vadhús, akár vaddisznó, szarvas vagy az őz is.

Az előkészítés során ahány hússzeletünk van, feleannyi szalonnaszeletet vágjunk hozzá, és felváltva húzzuk a nyársra. Iktassunk közbe egy-egy karika vöröshagymát. Ez a kedveltebb, és erre a gyomor is kevésbé érzékeny. Ha fokhagymával szeretnénk fűszerezni néhány gerezdet zúzzunk masszává és abból a két egymás melletti hússzelet egyikére egy picit dörzsölünk rá. így pikánsabb lesz, de vigyázni kell, nehogy túl fokhagymás legyen. Az előkészítéshez tartozik, hogy a szeleteket előre megsózzuk mindkét oldalukon, de a sózásnál számításba kell venni, hogy a szalonna amúgy is erősen sós.

kemence-tepsi-nyarson-sult (3)A nyársra húzott szeletek szép hengerré állnak össze, s ezt lehet jó szorosra nyomkodni, a két végén pedig fogpiszkálók beszúrásával lehet rögzíteni a szélső szeleteket. Maga a sütés türelmes és figyelmes forgatásból áll a parázs felett. Ajánlatos eleinte magasabban támasztani fel a nyársat, hogy ne égjenek meg a szeletek kiálló sarkai, később azonban közelebb kell vinni a parázshoz, hogy szép piros kéreg képződjön a húshengeren. A sütésre általában egy és egynegyed órát kell számítani.