Kemencetörténet

Kemencetörténet
kemence-tortenet-3k
kemence-tortenet-4k
kemence-tortenet-5k

Az ember által épített egyik legősibb tűzhely, tűzrakóhely-típus a kemence. Általában sütésre, főzésre, pörkölésre vagy egyéb élelmiszer-feldolgozásra használták őseink a mindennapjaikban. Tüzelőanyaga általában fa, az épület belsejében lévő kemence kéményhez csatlakozik, és a belső tüzelésűek az égéshez a helyiségbe bevezetett levegőt használják.

Története

kemence-tortenet-1Barlanglakó őseink, vélhetően, kezdetben csak a földre rakott tüzet bástyázták körbe kövekkel. A tűz melegének használata, kordában tartása egyidejű lehet azzal a felfedezéssel, hogy ételeinket ízesebbé ízletesebbé teheti a tűz!
Már a Rómaiak is építettek külső tüzelésű kemencéket, amelyeket, többek között falfűtésre is használtak.
Sok esetben építettek boltíves tűztereket a fűtendő helységek alá, így speciális légfűtő konstrukciót létrehozva.
A mai kemencék a 13. század környékén kezdtek kialakulni. Jó hőtartó képességük és egyszerű megépíthetőségük elősegítette magyarországi elterjedésüket is.
A kültéri kemencék a 20. században a átvették a beltéri, belső tüzelésűek helyét. Sok falu határában közös kemencéket építettek.

Felépítése

A hagyományos paraszti házakban a kemence a szoba konyha felőli falához épült. A kisebbeknek tojás alakú, a nagyobbaknak négyszögletű alaprajzuk volt. Padkát raktak általában a kemencék alá, ezzel emelve meg a kemenceszáj szintjét. A padka magassága kb. 80–100 cm. Így könnyítették meg a munkát, s ezzel hőszigetelő réteget is építettek. A kemencénél a padka nagyobb alapterületű volt, rá lehetett ülni, pakolni. A fal és a kemencetest háta közötti részt sutnak vagy kuckónak hívták. Legtöbbször íves kialakítású a kemencetest. Mint tűzhely, a kemence egyes változatai csaknem azonosak a cserépkályháéval (járatos, tűzhelyes kemence, mely tartalmaz egy épített tűzhelyet főzőlapokkal, és mellette egy épített, független légterű sütőteret).

kemence-tortenet-6k
kemence-tortenet-1k
kemence-tortenet-2k

A kemencék fajtái:

Építési módjuk szerint: épületen kívül eső kemencék, épületen belüli, belső tüzelésű kemencék, épületen belüli, külső tüzelésű kemencék
A kemence építési anyaga szerint: sár-kemencék, agyaghurkából épített kemencék, agyagtégla kemencék, cserép-kemencék, vályog-kemencék, tégla-kemencék,
Felhasználási módjuk szerint: Sütésre, főzésre használatos kemencék, Szárításra, pörkölésre használatos kemencék, Füstölőkemencék
Tágabb értelemben léteznek még nem házi célra készült típusok (lásd: egyértelműsítő lap: nagy hőmérsékleten végbemenő technológiai folyamatok elvégzésére alkalmas berendezés): Ipari égetőkemencék, Fazekas kemence, Mészégető kemence, Cementégető kemence, Hoffmann-féle körkemence (téglagyári kemence), Kohászati, fémipari kemencék, Hőkezelő kemencék, Izzító, melegítő kemencék

(Forrás: Wikipédia)

Ajánlatkérés