Házi túroskocka

gasztrotura hazi turospogacsa

Hozzávalók

  •  50 dkg liszt
  • 40 dkg túró
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 2 tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 12,5 dkg margarin
  • 4 TK só
  • 1 TK cukor

Elkészítés

Az élesztőt a tejjel és a cukorral felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a sót és a túrót, belereszelünk kb. 5 dkg sajtot majd az élesztős tejet. Ezután alaposan összedolgozzuk a szobahőmérsékletű margarinnal és egy tojás sárgájával.
Meleg helyen kelesztjük. Amikor megkelt deszkára öntjük és az öklünkkel (Nem sodrófával!) kinyújtjuk, így megmarad benne a levegő és könnyebb lesz a pogácsa. 2-3-szor nyújtjuk-hajtogatjuk.
Széles késsel a deszkán négyzetesre vágjuk. Ha pogácsaszaggatót használunk a maradékot mindig újra össze kell gyúrni, amitől elveszti a puha levegős állagát. Felvert tojással megkenjük és ráreszeljük a maradék sajtot.

200 fokra melegített sütőben 15 percig sütjük.

dodo-langallo-pecsely

A Dodó Langalló Pécsely a festői környezetében, tavasztól késő őszig várja napi nyitva tartással vendégeit. Ősztől tavaszig egyeztetés szerint, kisebb csoportoknak ad különleges rendezvényhelyszínt, családi találkozóknak, baráti társaságoknak életre szóló emléket egy ősi falu mai életével.


Pécsely a Balaton-felvidék magaslatai között helyezkedik el. Források fakadnak itt, patakok szelik át a völgyet, ősidőktől fogva lakott e táj.