Fűszeres malacsült

gasztrotura-fuszeres-malac-borda

Hozzávalók

  • 1,5 kg bőrös malac oldalas
  • Bors
  • Köménymag
  • Lilahagyma
  • Csillagánizs
  • 2 dl almalé
  • Méz
  • 1/2 narancs
  • 3 dl paradicsompüré
  • Margarin

Elkészítés

A húst alaposan megmossuk, bedörzsöljük sóval, borssal és köménymaggal. Egy órát állni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a mártást.
A tepsi alját kevés zsírral kikenjük és beletesszük a húst úgy, hogy a bőre legyen alul. Lefedve 200 fokos forró sütőbe helyezzük.
Az első fél óra után visszavesszük a sütőt 180 fokra.
A második fél óra sütés után megfordítjuk.
A harmadik fél óra után visszafordítjuk és megkenjük a paradicsomos mártással (nem kell az egészet rákenni). Fedő nélkül tesszük vissza a sütőbe.
Negyedik fél óra után a hús megsült.

A mártás elkészítése:
A hagymát nagyon apróra vágjuk és a csillagánizzsal margarinon megdinszteljük. Fokozatosan -ahogy elpárolog- adjuk hozzá az almalevet, majd a sűrített paradicsomot. Végül belecsavarjuk a fél narancsot, hozzáadjuk a mézet és levesszük a tűzről.

dodo-langallo-pecsely

A Dodó Langalló Pécsely a festői környezetében, tavasztól késő őszig várja napi nyitva tartással vendégeit. Ősztől tavaszig egyeztetés szerint, kisebb csoportoknak ad különleges rendezvényhelyszínt, családi találkozóknak, baráti társaságoknak életre szóló emléket egy ősi falu mai életével.


Pécsely a Balaton-felvidék magaslatai között helyezkedik el. Források fakadnak itt, patakok szelik át a völgyet, ősidőktől fogva lakott e táj.