Darálthúsos rakott krumpli

gasztrotura-daralthusos-rakott-krumpli

Hozzávalók

  • 1 kg burgonya
  • 50 dkg darált dagadó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg gépsonka
  • 3-4 evőkanál étolaj
  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg sajt
  • só, bors, magyaros sültek fűszerkeverék, ételízesítő

Elkészítés

A krumplit megmosom és héjában megfőzöm. Közben az étolajon megfonnyasztom az apróra vágott vöröshagymát. Ráteszem a darált húst, megfűszerezem és pár perc alatt átsütöm. Miután megfőtt a krumpli, megtisztítom és karikákra vágom. Egy kerámia tál alját kikenem zsiradékkal és elkezdem rétegezni a hozzávalókat. Alulra kerül a felkarikázott krumpli, rá a sonkaszeletek, majd a darált hús és végül újra a krumpli. A tetejére tejfölt kenek és megszórom reszelt sajttal. Meleg 220°C-os kemencében pirosra sütöm. A rakott krumpli, akkor készült el ha a tetején megbarnult a sajt. Nagyon finom és tápláló egytálétel.

dodo-langallo-pecsely

A Dodó Langalló Pécsely a festői környezetében, tavasztól késő őszig várja napi nyitva tartással vendégeit. Ősztől tavaszig egyeztetés szerint, kisebb csoportoknak ad különleges rendezvényhelyszínt, családi találkozóknak, baráti társaságoknak életre szóló emléket egy ősi falu mai életével.


Pécsely a Balaton-felvidék magaslatai között helyezkedik el. Források fakadnak itt, patakok szelik át a völgyet, ősidőktől fogva lakott e táj.