Csülök cserépedényben

gasztrotura-csulok-cserepedenyben

Hozzávalók

  • 60 dkg sertéslapocka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 kisdoboz sűrített
  • paradicsom
  • só, bors
  • őrölt kömény
  • füstölt szalonna
  • 1 teáskanál magyaros fűszerkeverék

Elkészítés

A sertéslapockát éles késsel kb. 2×2 cm-es kockákra vágom. A hagymát és a fokhagymát lereszelem. A paprikát, paradicsomot megmosom és felszeletelem. A cserépedény aljára szalonna csíkokat helyezek és 3-4 evőkanál étolajat öntök. Ezután rárakom a hagymát, a paprikát, a paradicsomot és a húst. Megszórom őrölt pirospaprikával és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Sózom, borsozom és hozzáöntöm a sűrített paradicsomot. Beleteszem az őrölt köményt és a magyaros fűszerkeveréket Visszahűtött 180°C-os kemencében lassan főzöm. Még jobb lesz az étel, ha 150°C-os kemencében egy éjjelen át főzöm. Reggelre kitűnő íz hatás alakul ki. Főtt burgonyával vagy tarhonyával tálalom.

dodo-langallo-pecsely

A Dodó Langalló Pécsely a festői környezetében, tavasztól késő őszig várja napi nyitva tartással vendégeit. Ősztől tavaszig egyeztetés szerint, kisebb csoportoknak ad különleges rendezvényhelyszínt, családi találkozóknak, baráti társaságoknak életre szóló emléket egy ősi falu mai életével.


Pécsely a Balaton-felvidék magaslatai között helyezkedik el. Források fakadnak itt, patakok szelik át a völgyet, ősidőktől fogva lakott e táj.