Cserépedényben sült karaj

gasztrotura-karaj-cserepedenyben

Hozzávalók

  • 10 szelet sertéskaraj
  • 15 dkg kolozsvári füstölt szalonna
  • 1 szál házikolbász
  • 4 dl tejföl
  • 4 dl tejszín
  • 2 dl száraz fehér bor
  • 30 dkg sajt
  • 2 hagyma
  • só, bors

Elkészítés

A sertéskarajt vastag szeletekre vagdalom. A cserépedény aljára rakom a kolozsvári füstölt szalonna csíkokat, majd ráteszem a
sóval, borssal megszórt hús szeleteket. Erre kerül a felkarikázott hagyma és a kolbász. Ezt követi a tejföl és a tejszín, majd megszórom reszelt sajttal. Így folytatom a rétegezést, addig, amíg tartanak az alapanyagok. A tetejére sajtnak kell kerülnie.
Ezután öntöm fel a száraz fehérborral és a maradék tejszínnel. A tejszín mennyisége, annyi legyen, hogy a húst lepje el.
Visszahűtött kb. 180°C-os kemencében lefedett cserépedényben kezdem a sütést. Amikor a hús megpuhult leveszem a fedőt és megpirítom a tetejét. Remekül néz ki. Garantáltan nem marad belőle másnapra. Főtt vagy sült krumplival tálalom.

dodo-langallo-pecsely

A Dodó Langalló Pécsely a festői környezetében, tavasztól késő őszig várja napi nyitva tartással vendégeit. Ősztől tavaszig egyeztetés szerint, kisebb csoportoknak ad különleges rendezvényhelyszínt, családi találkozóknak, baráti társaságoknak életre szóló emléket egy ősi falu mai életével.


Pécsely a Balaton-felvidék magaslatai között helyezkedik el. Források fakadnak itt, patakok szelik át a völgyet, ősidőktől fogva lakott e táj.