Cserépedényben sült karaj

Nagyon egyszerű, de nagyon finom. Csak össze kell rakni a hozzávalókat és a kemencére kell bízni a többit.

Hozzávalók:

  • 10 szelet sertéskaraj
  • 15 dkg kolozsvári füstölt szalonna
  • 1 szál házikolbász
  • 4 dl tejföl
  • 4 dl tejszín
  • 2 dl száraz fehér bor
  • 30 dkg sajt
  • 2 hagyma
  • só, bors
cserepedenyben-sult-karaj

Elkészítés:

A sertéskarajt vastag szeletekre vagdalom. A cserépedény aljára rakom a kolozsvári füstölt szalonna csíkokat, majd ráteszem a
sóval, borssal megszórt hús szeleteket. Erre kerül a felkarikázott hagyma és a kolbász. Ezt követi a tejföl és a tejszín, majd megszórom reszelt sajttal. Így folytatom a rétegezést, addig, amíg tartanak az alapanyagok. A tetejére sajtnak kell kerülnie.
Ezután öntöm fel a száraz fehérborral és a maradék tejszínnel. A tejszín mennyisége, annyi legyen, hogy a húst lepje el.
Visszahűtött kb. 180°C-os kemencében lefedett cserépedényben kezdem a sütést. Amikor a hús megpuhult leveszem a fedőt és megpirítom a tetejét. Remekül néz ki. Garantáltan nem marad belőle másnapra. Főtt vagy sült krumplival tálalom.