Cserépedényben sült dagadó

gasztrotura-csrepedenyben-sult-dagado

Hozzávalók

  • 1 kg dagadó
  • 1 kg burgonya
  • 50 dkg mexikói zöldségkeverék
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • ételízesítő, só, bors, majoránna, magyaros fűszerkeverék
  • 1 dl étolaj

Elkészítés

A hentesnél egy szép darab sertésdagadót választok. Hazaérve jól megmosom a húst, s már kezdődhet is a főzés. A cserépedénybe 3 evőkanál étolajat öntök, majd ráteszem a füstölt szalonna szeleteket. A burgonyát megtisztítom és cikkekre vágom. Beleteszem az edénybe, majd rászórom a mexikói zöldségkeveréket. Sózom, borsozom a zöldségeket. A dagadót egészben a tetejére teszem. Kevés étolajban feloldom a sót, borsot, ételízesítőt, a magyaros fűszerkeveréket és a majoránnát. Ezzel a keverékkel locsolom meg a hús mindkét oldalát. Ezután 1-1,5 dl vizet öntök alá, hogy a sütés során megpárolódhasson a dagadó. A lezárt cserépedényt 200°C-os kemencébe teszem. Amikor a hús megpuhult, leveszem az edény tetejét és megpirítom a benne levőket. Fenséges az illata és az íze is.

dodo-langallo-pecsely

A Dodó Langalló Pécsely a festői környezetében, tavasztól késő őszig várja napi nyitva tartással vendégeit. Ősztől tavaszig egyeztetés szerint, kisebb csoportoknak ad különleges rendezvényhelyszínt, családi találkozóknak, baráti társaságoknak életre szóló emléket egy ősi falu mai életével.


Pécsely a Balaton-felvidék magaslatai között helyezkedik el. Források fakadnak itt, patakok szelik át a völgyet, ősidőktől fogva lakott e táj.