Cserépedényben sült almás csirke

gasztrotura-almas-csirke-cserepedenyben

Hozzávalók

  • 1 kg csirke alsó és felső comb
  • 1 kg burgonya
  • 4-5 db alma
  • só, bors, ételízesítő
  • 2 evőkanál étolaj
  • 10 dkg szalonna

Elkészítés

A burgonyát meghámozom és cikkekre vágom. Az almákat éles késsel héjastól felcikkezem. A cserépedény aljára kevés étolajat öntök, majd 4-5 szelet szalonnát fektetek. Ezután rétegezni kezdem a cikkekre vágott burgonyát, majd a megsózott, borsozott csirkehúst és az almát. A rétegezést addig folytatom, amíg van alapanyagom. Az cserépedényt lezárom, majd visszahűtött kb. 180°C-os kemencébe teszem. Amikor a hús megpuhult, leveszem a cserépedény tetejét és megpirítom az ételt. Gyakran készítem ezt az ételt akkor, amikor befejeztem a sütést és szinte kihűlt már a kemence. Ekkor egy egész éjszakán keresztül sül a csirke a kemencében és semmihez nem hasonlítható íz harmónia alakul ki.

dodo-langallo-pecsely

A Dodó Langalló Pécsely a festői környezetében, tavasztól késő őszig várja napi nyitva tartással vendégeit. Ősztől tavaszig egyeztetés szerint, kisebb csoportoknak ad különleges rendezvényhelyszínt, családi találkozóknak, baráti társaságoknak életre szóló emléket egy ősi falu mai életével.


Pécsely a Balaton-felvidék magaslatai között helyezkedik el. Források fakadnak itt, patakok szelik át a völgyet, ősidőktől fogva lakott e táj.