Beigli

gasztrotura-beigli

TÉSZTA

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 1 EK zsír
  • 1 EK tejföl
  • 2 tojássárgája
  • Csipet só
  • 3 púpozott EK cukor
  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • A kenéshez egy tojás

MÁKTÖLTELÉK

  • 25 dkg darált mák
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 Vaníliás cukor
  • 1 Citrom reszelt héja
  • 1 dl forró tej
  • Mazsola

DIÓTÖLTELÉK

  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1 Vaníliás cukor
  • 1 Citrom reszelt héja
  • Fahéj
  • 1 dl forró tej
  • Mazsola

Elkészítés

Egy kanál cukrot a langyos tejbe teszünk és az élesztőt felfuttatjuk benne. A lisztet átszitáljuk és a maradék cukorral és csipet sóval elmorzsoljuk benne a zsiradékokat és a tojás sárgáját. Ezután az élesztős tejet is hozzáadva alaposan összegyúrjuk. Egy órát letakarva pihentetjük.
Amíg a tészta Akel, elkészítjük a tölteléket: Az anyagokat a forró tejjel összekeverjük. A mazsolát a kenés előtt keverjük a töltelékbe, hogy ne duzzadjon meg. Mire kinyújtjuk a tésztát az anyag jól összeáll.
Két részre osztjuk a tésztát, téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel. Feltekerjük, tepsibe tesszük. Először a tojás sárgájával kenjük meg és hideg helyen fél órát pihentetjük. Ezután megkenjük a tojás fehérjével is és húsvillával megszurkáljuk.
Forró (220 fokos) sütőbe, a legalsó szintre toljuk. 10 percig magas hőmérsékleten hagyjuk, hogy jól átforrósodjon, majd 180 fokra visszavesszük, 20 perc után újra megkenjük tojásfehérjével és még 10 percig sütjük. Az utolsó tíz percben már sülhet középen is.

dodo-langallo-pecsely

A Dodó Langalló Pécsely a festői környezetében, tavasztól késő őszig várja napi nyitva tartással vendégeit. Ősztől tavaszig egyeztetés szerint, kisebb csoportoknak ad különleges rendezvényhelyszínt, családi találkozóknak, baráti társaságoknak életre szóló emléket egy ősi falu mai életével.


Pécsely a Balaton-felvidék magaslatai között helyezkedik el. Források fakadnak itt, patakok szelik át a völgyet, ősidőktől fogva lakott e táj.