Abaúji székely káposzta

gasztrotura-abauji-szekelykaposzta

Hozzávalók

  • 1 kg sertéshús (comb 2/3 és lapocka 1/3)
  • 20 dkg füstölt hús
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl húsleves alaplé
  • Tejföl
  • Zsír
  • 1 EK pirospaprika
  • 1 TK köménymag
  • 1 TK feketebors
  • Csipetnyi majoranna
  • 2-3 babérlevél
  • Só ízlés szerint

Elkészítés

A húst kockázzuk és sózzuk.
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a pirospaprikát és a köménymagot.
Ráöntjük a húst és fedő alatt mérsékelt tűzön kb. egy óra alatt közepes lángon pároljuk.
Ezalatt két húsleveskockából 1 liter vízzel húslét készítünk.
Amikor a hús megpuhult, felöntjük a húslével és hozzáadjuk a savanyúkáposztát.
Fűszerezzük, sózzuk, ha még szükséges.
Fél óra alatt készre főzzük. A rántás előtt 2 dl paradicsomlével is ízesítjük.
A végén hozzáadjuk a tejfölt és berántjuk.

dodo-langallo-pecsely

A Dodó Langalló Pécsely a festői környezetében, tavasztól késő őszig várja napi nyitva tartással vendégeit. Ősztől tavaszig egyeztetés szerint, kisebb csoportoknak ad különleges rendezvényhelyszínt, családi találkozóknak, baráti társaságoknak életre szóló emléket egy ősi falu mai életével.


Pécsely a Balaton-felvidék magaslatai között helyezkedik el. Források fakadnak itt, patakok szelik át a völgyet, ősidőktől fogva lakott e táj.